Jaki wpływ ma dieta dla młodego sportowca ?

2 marca 2024

Jaki wpływ ma dieta dla młodego sportowca ?

Wiadomo, że dzieci i młodzież różnią się od dorosłych nie tylko wzrostem i wagą, ale także fizjologią i metabolizmem. Sport i odżywianie zawsze idą w parze i jest ku temu dobry powód. Ukierunkowana dieta nie czyni cię mistrzem świata ani mistrzem olimpijskim, ale ostatecznie może oznaczać milisekundy do podium lub dodatkowe centymetry do złotego medalu. Nawet sportowcy rekreacyjni mogą skutecznie wpływać na swoje wyniki i regenerację przy pomocy zbilansowanej i zdrowej diety.


Specyfika żywienia młodych sportowców.

Zasadniczo powinieneś zaczynać każdą sesję treningową i każde zawody z optymalną równowagą energii, składników odżywczych i płynów, aby zmaksymalizować swoje zdrowie fizyczne i psychiczne, a także wydajność. Dlaczego kiełbaski z grilla z frytkami to standardowy posiłek dla dzieci? Dlaczego
na dziecięcym talerzu w restauracji jest to, czego nasze dzieci potrzebują najmniej? I dlaczego obligatoryjnie musi być Cola? Bo dzieci to lubią? Czy może, my im to zaszczepiliśmy? Kurs jest już więc ustalony w dzieciństwie, ale przy odrobinie chęci można go zmienić. Odżywianie sportowców ma nie tylko decydujący wpływ na ich zdrowie i rozwój, ale także na wydajność, koncentrację, regenerację i podatność na kontuzje naszego narządu ruchu. Im bardziej jesteśmy aktywni, im więcej uprawiamy sportu i im bardziej obciążamy organizm, tym ważniejsza jest odpowiednia dieta. W składnikach odżywczych, które wchłaniamy, rozróżniamy mikro i makroelementy. Mikroelementy to witaminy, minerały i pierwiastki śladowe, które są niezbędne do życia, ale nie dostarczają organizmowi energii w postaci kalorii. Ta funkcja jest zarezerwowana dla tak zwanych makroelementów. Dostarczają energii w odpowiednich proporcjach do życia codziennego, do ruchu i sportu, do własnych procesów organizmu. Makroskładniki to: białko, węglowodany i
tłuszcz.


Białko i węglowodany w diecie.

Prawdopodobnie najważniejszym z makroskładników jest białko, które stanowi fizyczną podstawę wszystkich organizmów żywych i jest najważniejszym budulcem organizmu człowieka. Nasze mięśnie, których potrzebujemy do każdej formy ruchu, ale także do wielu innych zadań, składają się prawie w 100% z białka. Więzadła, ścięgna, a nawet nasze kości są również zbudowane z tego ważnego
budulca. Ale białko składa się z 22 aminokwasów i każdy z tych aminokwasów ma określone zadania w organizmie człowieka. Są potrzebne do regeneracji komórek, produkcji hormonów, a przede wszystkim do regeneracji po pracy fizycznej czy sporcie! Jeśli organizm ma za mało białka, a co za tym idzie tych niezbędnych aminokwasów w ustroju, zaczyna rozkładać mięśnie, czyli własne białko organizmu, w celu pozyskania z nich aminokwasów. Ten stan nazywa się katabolizmem, czyli rozpad mięśni. Kiedy dzieci i młodzież uprawiają sport, oprócz tej wzmożonej kumulacji procesów regeneracyjnych jest jeszcze jedna okoliczność, która powoduje, że zużywają jeszcze więcej białka. Wzrost i zmiany hormonalne w okresie dojrzewania. Ale jak wysokie powinno być spożycie białka dla dzieci i młodzieży uprawiających sport? Istnieją różne wytyczne organizacji zdrowotnych w zakresie od 0,8 grama do 1,7 grama na kilogram masy
ciała dziennie. W tym kontekście zawsze pojawiają się głosy ostrzegające przed zbyt dużą ilością białka, obciążeniem nerek. Zasadniczo jest to błędne, ponieważ tutaj zawsze decydujące znaczenie ma ogólne źródło białka, a nie samo białko.

Dobre źródła białka i waga węglowodanów w diecie sportowców.

Opracowując dietę dla młodego sportowca warto zawracać uwagę na produkty będące źródłem białka. Chude produkty mleczne, takie jak odtłuszczony jogurt, odtłuszczone mleko, odtłuszczony twaróg, są wysokiej jakości zdrowymi źródłami białka, podobnie jak jajka i białe mięso. W przypadku czerwonego mięsa najlepszym wyborem jest chuda wołowina i dziczyzna. Doskonałym wyborem
będą również ryby. Zawierają cenne kwasy tłuszczowe omega 3, które pozytywnie wpływają na regenerację, a nawet mają naturalne właściwości przeciwzapalne.


Kolejny element zróżnicowanego planu żywieniowego to węglowodany. Nie bez powodu maratończycy jedzą więcej makaronu, kaszy, ryżu i owoców, na kilka dni przed wielkim biegiem. Ponieważ węglowodany są niezwykle istotne dla mięśni i są metabolizowane przez organizm wydajniej niż białka i tłuszcze podczas ćwiczeń. Jeśli sportowcy rezygnują z węglowodanów, możliwą konsekwencją jest spadek wydajności. Nie można jednak zjadać węglowodanów na dużą skalę,
ponieważ nasz organizm może zmagazynować tylko określoną ilość węglowodanów w postaci glikogenu. Przechowywanie zwykle wystarcza na aktywność sportową trwającą około jednej do półtorej godziny. Następnie magazyn należy uzupełnić. Ważną rolę odgrywają produkty pełnoziarniste, takie jak makaron pełnoziarnisty . Należą do długołańcuchowych węglowodanów,
które dostarczają energii na długi czas, ponieważ są trawione powoli, a poziom cukru we krwi rośnie bardzo powoli. Produkty z białej mąki, słodycze lub biały ryż nie są odpowiednie, ponieważ powodują szybki wzrost i spadek poziomu cukru we krwi.

Witaminy i woda.

Chociaż witaminy występują tylko w śladowych ilościach w naszym organizmie, są one niezbędne dla naszego metabolizmu. Podobnie jak minerały, można je opisać jako świece zapłonowe naszego ciała. Niedobory witamin z grupy B (B1, B6, B12), niacyny, kwasu foliowego i witaminy C są powszechne u wielu sportowców. Jeśli chodzi o minerały, podaż potasu, magnezu, wapnia oraz pierwiastków
śladowych żelaza i cynku jest często niewystarczająca. Niedobór ten można wytłumaczyć dodatkowym zapotrzebowaniem sportowca, które zazwyczaj można pokryć zbilansowaną, zróżnicowaną dietą mieszaną.

Na koniec, słówko o wodzie, wiemy, że każdy powinien wypijać dwa litry dziennie bez wysiłku fizycznego. Jeśli uprawiasz sport lub biegasz, to zapobiegaj utracie płynów i upewnij się wcześniej, że jesteś dobrze zaopatrzony. Jeśli ćwiczysz dłużej niż godzinę, od czasu do czasu powinieneś też pić mniejsze ilości.


W zasadzie droga do sportowych sukcesów wiedzie także przez dobrze przemyślaną podstawową dietę. W tym celu można prowadzić dzienniczek przez co najmniej tydzień, w którym zapisujemy wszystko, co zjadamy, z dokładną nazwą pokarmu, ilością, sposobem przygotowania. Jeśli sam nie potrafisz tego zrobić trener personalny Body Condition Center z pewnością Ci pomoże.

SPRAWDŹ MOJEGO NAJNOWSZEGO EBOOKA Z DIETĄ „DIETA PIŁKARZA 2900kcal”

DIETA PIŁKARZA 2900kcal